شورای روابط خارجی آمریکا: اعراب نسبت به تهدید ایران تردید دارند
شورای روابط خارجی آمریکا با اشاره به سفر اخیر و تفرقه افکنانه جرج بوش به خاورمیانه نوشته است باوجودی که بوش در این سفر همچنان به لفاظی های خود
مبنی بر تهدید بودن ایران برای ثبات منطقه ادامه داد، کشورهای عربی نسبت به تهدید بودن ایران دچار تردید هستند. این نهاد تصمیم ساز در آمریکا روز شنبه در گزارشی در پایگاه اطلاع رسانی خود افزوده است بوش در ابوظبی که از متحدان عربی او محسوب می شود ، در یک سخنرانی خواست تا با ایران مقابله کنند و تصمیم او برای فروش فن آوری "بمبهای هوشمند" به عربستان سعودی نیز نمونهای از این مساله بود. به نوشته این نهاد آمریکایی ، ولی در طول سفر بوش به کشورهای
خاورمیانه، پیام متحدان عربی واشنگتن در قبال ایران بسیار مختصر، محتاطانه و زیرکانه بود. شورای روابط خارجی
آمریکا با اشاره به اینکه فقط اسرائیل از پیام بوش حمایت کرد ، نوشته است متحدان عربی آمریکا که بوش به
پایتختهای آنان سفر کرده بود نسبت به هرگونه تشدید درگیری در منطقه هشدار دادند.
""یکی از اعضای پارلمان کویت پیش از سفر بوش به این کشور گفته بود "ما نمیخواهیم منطقه ما محلی برای جنگ و خونریزی باشد."
رهبران بحرین از جمله وزیر امور خارجه این کشور نیز ضمن تاکید بر اهمیت روابط دو جانبه با واشنگتن، بر لزوم "دور کردن منطقه از تخیل جنگ" با ایران تاکید کرده بود.
بوش در توقف خود در کشور عربستان نیز پس از درخواست از مقامات این کشور برای اتخاذ اقدام جدی علیه ایران با مقاومت آنان مواجه شده بود خصوصا که سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان پیش از سفر بوش به عربستان گفته بود هرچند ریاض از دیدگاههای بوش در مورد ایران استقبال میکند، ولی با رویارویی نظامی با تهران مخالفت خواهد کرد.
"گریگوری گاز" از کارشناسان مسائل عربستان در دانشگاه ورمونت نیز در گفت وگو با شورای روابط خارجی آمریکا تصریح کردکه عربستان در موقعیت دشواری قرار گرفته است زیرا این کشور در آن واحد هم سعی دارد روابط خود با آمریکا را حفظ کند و هم میخواهد ضمن مهار ایران با این کشور تعاملات بیشتری داشته باشد.
به گفته گاز، سعودیها نمیخواهند در آتش گلوله متقابل گیر بیافتند.
سیاست سخت گیرانه واشنگتن در قبال ایران در پی انتشار گزارش اخیر برآورد اطلاعات ملی آمریکا بسیار دشوار تر شده است زیرا نه تنها اسرائیل بلکه کشورهای عربی نیز معتقدند این گزارش باعث تضعیف موضع بوش در قبال ایران شده است ولی واشنگتن سعی دارد چنین دیدگاهی را رد کند.
پس از انتشار گزارش برآورد اطلاعات ملی آمریکا، رابرت گیتس وزیر دفاع این کشور به بحرین سفر کرد تا به اعضای شورای همکاری خلیج فارس اطمینان دهد که واشنگتن تمامی گزینهها را در قبال ایران حفظ خواهد کرد ولی رهبران ایران نیز به نوبه خود در منطقه مشغول رایزنی بودهاند و تلاشهای بوش برای متحد کردن کشورهای عربی علیه تهران را رد کردهاند به گونه ای که آیت الله خامنهای رهبر ایران گفته بود "آمریکاییها به اشتباه فکر می کنند میتوانند ملت ایران را با فشار به زانو در آورند."
برخی از تحلیلگران نیز معتقدند واشنگتن و اسراییل باید مواضع خود در قبال ایران را تنظیم نمایند.
"ولی نصر" و "ری تکیه" از اعضای شورای روابط خارجی آمریکا در مقاله ای که در ماهنامه "فارن افرز" منتشر کردند،گفتند راهبرد رییس جمهوری آمریکا برای مهار ایران میتواند شرایط را بدتر کند.
"تریتا پارسی" یکی دیگر از کارشناسان مسائل ایران نیز به همین اندازه از سیاستهای اسراییل علیه ایران انتقاد کرده است ولی پریشانیهای دولت بوش در مورد انگیزههای هستهای ایران در بسیاری از جوامع سیاسی آمریکا و کشورهای اروپایی نیز وجود دارد"".
شورای روابط خارجی آمریکا در پایان نوشته است هر چند که نگرانیهایی درباره غنیسازی در ایران هنوز وجود دارد اما تصمیم اخیر آن کشور بمنظور پاسخگویی به سئوالات باقی مانده آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد برنامه هستهای آن ممکن است باعث از بین رفتن برخی نگرانیها در مورد فعالیتهای پیشین آن گردد.