با اتمام مهلت ثبت نام در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی، اما و اگرها در خصوص ثبت نام برخی از افراد شاخص جناحهای مختلف سیاسی پایان
یافت و بلافاصله هیاتهای اجرایی بررسی صلاحیت 7106داوطلب را مطابق مواد 28 تا 30 قانون انتخابات آغاز نمودند. از این تعداد صلاحیت 5000 نفر معادل 6
درصدنامزدها تائید گردید.
در پی اعلام نتایج صلاحیت داوطلبان، فعالیت گروهها و جریانهای فعال در عرصه انتخابات برای تعیین لیست نهائی نامزدها، رایزنی جهت تأیید صلاحیت برخی دیگر از حامیان و... شدت بیشتر گرفته است. در این میان جریان اصلاحطلب مانند چهار انتخابات پیشین به روند بررسی صلاحیتها معترض بوده و مدعی است که تمامی نامزدهای ردیف اولشان برای تصدی نمایندگی مردم در مجلس، توسط هئیتهای اجرایی رد صلاحیت شدهاند فلذا با اقداماتی مختلف سعی در تاثیر بر افکار عمومی، مجریان و ناظران انتخابات دارند.
برخی اقدامات جبهه دوم خرداد جهت تاثیرگذاری بر شورای محترم نگهبان بعد از اعلام نتایج صلاحیتها عبارتند از:
1- شایعه پراکنی
با توجه به اینکه طبق قانون، رد یا عدم احراز صلاحیت نامزدها، جداگانه و بصورت خصوصی به آنها اعلام میگردد و جهت حفظ کرامت و آبروی اشخاص از انتشار عمومی این اخبار توسط مجریان انتخابات پرهیز میگردد، این مسأله زمینه لازم را برای ترویج شایعات در خصوص رد صلاحیتها و ارائه آمارهای غیرواقعی فراهم میآورد، به طوری که رسانههای اصلاحطلب در روز اول اعلام نتایج، هر کدام از ارقام بالای رد صلاحیتها خبر دادند. به عنوان نمونه روزنامه همبستگی در تاریخ2/11/86در صفحه اول خود از رد صلاحیت حدود 103 نفر از نمایندگان فعلی مجلس هفتم خبر داد.
واضح است که این گروهها سعی نمودهاند با گسترش این شایعات از طریق روزنامهها و سایتهای اینترنتی نوعی بیاعتمادی و تردید در میان مردم ایجاد کنند و به افکار عمومی این طور القا نمایند که معیار تأیید یا رد صلاحیتها، انتقاد و یا تملق از دولت نهم است. این موضوع در یادداشت مرتضیالویری داوطلب رد صلاحیت شده، چنین عنوان شده است: «تصمیم این است که مخالفین دولت به مجلس راه نیابند». این در حالی است که بسیاری از منتقدان جدی دولت نهم از جمله آقای گرامیمقدم سخنگوی حزب اعتماد ملی تأیید صلاحیت میشود!
2- یاد آوری عملکرد هیاتهای اجرایی مجلس هفتم
هیاتهای اجرایی انتخابات مجلس هفتم که تحت اداره دولت اصلاحطلب بودند از مجموع هشت هزاروصدوچهلوچهار نفر داوطلب، صلاحیت هفتهزار و پانصدوپنجاه وسه نفر معادل7/92درصد از ثبت نام کنندگان را تأیید کردند در حالیکه هیاتهای اجرایی انتخابات مجلس هشتم در مجموع 31% از داوطلبان را تأیید صلاحیت نکردند.
اصلاحطلبان با مقایسه عملکرد دو دوره گذشته هیاتهای اجرایی، دولت نهم را به ایجاد فضای غیررقابتی محکوم مینمایند و ادعا میکنند که دولت اصلاحات در راستای ایجاد فضای رقابتی و انتخاباتی واقعی، تعداد قلیلی از داوطلبان را رد صلاحیت نمود. نکته مهم که در این بحث باید توجه شود آن است که در دوره مجلس هفتم، طیف دوم خرداد سعی نمود تا هزینه رد صلاحیت تعداد بیشتری از نامزدها را به شورای نگهبان تحمیل نماید و از این طریق یکی از نهادهای وابسته به رهبری و حافظ قانون اساسی را به چالش جدی بکشد. ضمناً در نهایت هم هیاتهای نظارت در انتخابات مجلس هفتم، صلاحیت 49 درصد افراد ثبت نام شده را تأیید نکردند. این مطلب در خوش بینانهترین حالت، گویای عدم دقت و اجرا نکردن قانون در خصوص نامزدها از جانب مجریان اصلاحطلب در جریان انتخابات سال 882میباشد.
3- بزرگنمایی رد صلاحیت برخی از اشخاص
در میان تعدادی از رد صلاحیت شدگان، اشخاصی وجود دارند که سابقه آنها در گذشته، بعضاً مثبت و حتی سازگار با مشی اصولگرایی بوده است. وجود این افراد بهانهای را در اختیار برخی اصلاحطلبان گذاشته که از آن طریق، اساس معیارهای تأیید صلاحیت را زیر سوال برده و بخواهند ادعای خود را مبنی بر برخورد سلیقهای مجریان اثبات کنند. در این راستا برخی روزنامههای منتسب به جریان دوم خرداد برخی از این قبیل اشخاص را به همراه سوابقشان معرفی نمودند. مثلا روزنامه اعتماد ملی در تاریخ 6/11/86 در صفحه اول خود با این تیتر که «حجت الاسلام کیان ارثی هم رد صلاحیت شد» با یادآوری برخی سوابق وی در نهادهای انقلابی و موارد مشابه در خصوص افراد دیگر تعجب خود را از رد صلاحیت آنها به دلیل عدم التزام به اسلام و نظام جمهوری اسلامی ایران... اعلام نمود.
4- توسل به برخی شعارهای اصولگرایانه
یکی از اقدامات برخی چهرههای جریان دوم خرداد در این چند روز بهرهبرداری از بررسی بعضی شعارهای اصولگرایانه است . در این راستا یکی از شخصیتهای مطرح جریان اصلاحات با یادآوری شعار سال 86، «اتحاد ملی و انسجام اسلامی« از مجریان و ناظران انتخابات میخواهد در عمل این شعار را با تأیید صلاحیت برخی داوطلبان محقق کنند.
نکته قابل توجه این است که کسانی امروز خواستار تحقق اتحاد ملی هستند که با پیش فرستادن برخی اشخاص مسالهدار که سابقه آنها برای عموم مردم شناخته شده بود و حتی خودشان نیز به رد صلاحیتشان علم داشتند، سعی در به چالش کشیدن نظام با آمار بالای رد صلاحیت ها داشتهاند. این گروه باید به این سوال پاسخ دهند که تأیید صلاحیت برخی از متحصنین در مجلس ششم که قصد خروج از حاکمیت را داشته و آنرا به عنوان شعار اصلی خود مطرح میکردند، چگونه با تحقق اتحاد ملی همخوانی دارد؟!
5- توسل به سران
سابقه برخی نامزدهای جریان اصلاحات چنان روشن است که به احتمال بسیار بالا صلاحیتشان در شواری نگهبان تأیید نمیشود، از رو برخی از آنها در صدد بهره جویی از نفوذ سران خود می باشند. لذا سیدمحمدخاتمی رئیسجمهور سابق کشورمان اجلاس داووس سوئیس را زودتر از قرار ترک و جهت تشکیل جلسه فوری با دیگر رهبران اصلاحطلب و آغاز رایزنیها به تهران بازگشت. بنابر اطلاعات واصله و مندرج در روزنامه های دوم خردادی در جلسهای که با حضور آقایان هاشمی، خاتمی و کروبی برگزار گردید، مقرر شد هر کدام از ایشان جداگانه با برخی فقهای شورای نگهبان و در نهایت با مقام معظم رهبری دیدار و خواستههای خود را در خصوص تغییر در روند رد صلاحیتها مطرح نمایند. این اقدام در حالیست که برخی آقایان بعد از شکست در جلب اعتماد و آرای مردم در صحنههای مختلف، با سخنان خود در صدد تضعیف رهبری نظام برآمدند و حتی در مواردی با شعار مردسالاری سعی در ایجاد تقابل بین مردم و ولایت فقیه نمودند تا از این راه چالش دیگری برای نظام اسلامی ایجاد کنند.