پس از به ثمر رسیدن فاز اول برنامه اصلاح طلبان در مظلوم نمایی رسانه ای به واسطه رد صلاحیت نامزدهایی که با علم به رد صلاحیتشان فله ای ثبت نام کرده بودند، در روزهای گذشته، اختلاف نظرهای جدی در میان اصلاح طلبان درباره چگونگی ادامه مسیر پدید آمده است و به تعبیر
ارغنده پور عضو حزب جبهه مشارکت "جلسات چه باید کرد" متعددی برگزار شده است که 5 رویکرد پیش روی اصلاح طلبان قرار گرفته است:
تحریم، عدم مشارکت کامل، مشارکت تنها در حوزه هایی که نامزد شاخص دارند ، مشارکت و ارائه فهرست کامل در همه حوزه ها با چهره های
ناشناخته و انصراف همه نامزدهای اصلاح طلب تایید صلاحیت شده و شرکت در انتخابات با رای مخدوش.
تلاش شیوخ اصلاح طلبان بر آن بوده است که گزینه ای انتخاب شود که بیشترین امکان همراهی طیف های مختلف اصلاح طلبان را داشته باشد و ضمنا قابلیت توجیه آن برای افکار عمومی نیز میسر باشد.
از این منظر جلسه خاتمی، کروبی و هاشمی که پیشتر عنوان شورای شیخوخیت سه نفره برای اصلاح طلبان را تکذیب کرده بودند عملی شد تا یادآور آن مثل باشد که چه بسیار تکذیب هایی که از هر تاییدی موید تر است.
اولین خبرها از این جلسه که در منزل هاشمی تشکیل شده بود، تنها از سوی طیف اعتماد ملی (کروبی و گرامی مقدم) رسانه ای گردید که سه محور اصلی داشت: گام نخست ملاقات خاتمی ، کروبی و هاشمی به همین ترتیب با مقام معظم رهبری بر اساس خاطره حکم حکومتی ایشان در آستانه مجلس ششم؛ دوم دعوت مردم به مشارکتی پرشور در انتخابات که نافی راهکار تحریم و عدم مشارکت است و سوم دیدار و مذاکره با شخصیت ها و هیات های نظارت در شورای نگهبان برای بازگشت چهره های رد صلاحیت شده.
این سه رویکرد علنی آنهاست که بر خلاف دفعات گذشته به سرعت مطبوعاتی شده و بیانگر تلاش اصلاح طلبان برای تایید صلاحیت نیروهایش به بهانه حضور گسترده در انتخابات است. مطبوعاتی شدن آن را به دو گونه می توان تفسیر کرد. برداشت اول اعلام چنین موضعی برای مقابله پیشگیرانه با عناصر تندرو اصلاح طلبان است که از قضا هر سه عضو شورای شیخوخیت زهر آنها را چشیده اند ، بر اساس این بیم که نظریاتی در خصوص تحریم انتخابات مطرح گردد و برداشت دیگر آنکه این رویکرد علنی برای مقابله با ریزش عناصر مطلوب آنها در مرحله احراز صلاحیت در هیاتهای نظارت است تا با طرح شعار انتخابات پرشور و امثال آن بتوانند یاران بیشتری را از فیلتر قانون عبور دهند و پس از آن رویکردهای غیر علنی خود را در پیش گیرند.
فرضیه دوم زمانی قوت می گیرد که برخلاف قرائت کروبی از جلسه، تیتر اول روزنامه کارگزاران امروز را که خود را بیشتر به دو ضلع دیگر آن شورا نزدیک می بیند در نظر آوریم: "الزامی به شرکت در انتخابات غیر رقابتی نیست" تیتری که در ذیل عکسهای هاشمی و خاتمی با پس زمینه ای سیاه درج گردیده است.
این روزنامه به نقل از یک منبع آگاه بخشی از سخنان هاشمی در آن جلسه نوشته است: «الزامی به شرکت در انتخابات نیست مگر آنکه حداقل انتظارات از انتخابات فراهم شود»! در این نقل قولها دلیل خواسته هاشمی برای تایید صلاحیت کسانی که بر اساس گزارش منابع چهارگانه صلاحیت آنها احراز نشده، مقابله با تهدیدات خارجی عنوان شده است، تهدیداتی که او در ماه های گذشته بسیار تلاش کرده آنها را پرنگ تر از واقعیت ها نشان دهد.
روزنامه کارگزاران به نقل از عطریانفر (چهره نزدیک به هاشمی) و ابطحی (چهره نزدیک به خاتمی) از اطمینان آنها نسبت به عدم تغییر جدی در رد صلاحیت ها خبر داده و همین سبب می گردد فرضیه سومی نیز مطرح شود، تمام این جلسات و پوشش رسانه ای آن برای حساس کردن افکار عمومی و مظلوم نمایی برای کسب رای برای گروهی است که به رغم آنکه تایید صلاحیت شده اند اما به واسطه فضای شدیدا مخالف جامعه با اصلاح طلبان امیدی برای حضورشان در مجلس وجود ندارد اگرچه ممکن است دستاوردهای جانبی دیگری همچون تایید صلاحیت چند چهره شاخص نیز داشته باشد.